Acupuntura en la dispepsia

La dispepsia y el reflujo gastroesofágico afectan al casi el 30% de la población de Occidente. Sólo una pequeña parte de estos pacientes consultan para el tratamiento de estas disfunciones (entre un 2% y un 8% de los casos).

El término dispepsia  incluye síntomas como dolor en la mitad superior del abdomen, malestar abdominal, náuseas o sensación de plenitud o hinchazón, y el reflujo gastroesofágico pirosis, regurgitación ácida o ambos.

La pérdida de sangre gastrointestinal, pérdida de peso, saciedad temprana mantenida, disfagia, vómitos persistentes o la aparición de estos síntomas después de los 55 años, representan signos de alarma que requieren una actuación médica rápida para descartar patologías orgánicas importantes.

La acupuntura se ha demostrado muy útil en el tratamiento de la dispepsia.

Recientemente, agosto de 2012, presentaron en Am J. Gastroenterology un artículo acerca de los cambios observados en la actividad cerebral de pacientes con dispepsia a los que se le realizaba un tratamiento de acupuntura. Dividieron a los pacientes en dos grupos en los que se efectuaron tratamiento de acupuntura verdadera y acupuntura falsa para poder compararlos. Se escogieron al azar 10 pacientes de cada grupo para realizar un estudio de RMN funcional de emisión de positrones. Luego del tratamiento de acupuntura se observó en las RMN funcionales una desactivación extensa de la actividad cerebral comparada con la acupuntura falsa (especialmente en el tronco cerebral, corteza anterior del cíngulo (CCA), ínsula, el tálamo y el hipotálamo. Al mismo tiempo se completaron dos cuestionarios, el Nepean Dyspepsia index, que valora aspectos de la calidad de vida del paciente (tales como la influencia de los síntomas sobre el bienestar emocional, la interferencia de los mismos con la vida cotidiana, su repercusión sobre la alimentación, sobre la capacidad laboral, etc.), y el Dyspepsia severity index,   que proporciona una información acerca de los síntomas y la intensidad de los mismos (tanto en el tipo de dismotilidad, el tipo reflujo y el tipo ulceroso).

Se observó un cambio muy positivo en ambos índices luego de la realización del tratamiento de acupuntura.

A continuación el abstract del trabajo:

Am J Gastroenterol. 2012 Aug;107(8):1236-47. doi: 10.1038/ajg.2012.53. Epub 2012 May 29.

Influence of acupuncture treatment on cerebral activity in functional dyspepsia patients and its relationship with efficacy.

Zeng FQin WMa TSun JTang YYuan KLi YLiu JLiu XSong WLan LLiu MYu SGao XTian JLiang F.

Source

Acupunture and Tuina School/The 3rd Teaching Hospital, ChengduUniversity of Traditional Chinese Medicine, Sichuan, China.

Abstract

OBJECTIVES:

Acupuncture is a commonly used therapy for treating functional dyspepsia (FD), although the mechanism remains unclear. The objectives of this study were to investigate the differences in cerebral glycometabolism changes evoked by acupuncture and sham acupuncture and to explore the possible correlations between brain responses and clinical efficacy.

METHODS:

In all, 72 FD patients were randomly assigned to receive either acupuncture or sham acupuncture treatment for 4 weeks. Ten patients in each group were randomly selected for fluorine-18 fluorodeoxyglucose positron emission tomography computed tomography scans to detect cerebral glycometabolism changes. The Nepean Dyspepsia Index (NDI) and Symptom Index of Dyspepsia (SID) were used to evaluate the therapeutic effect.

RESULTS:

(i) The clinical data showed that after treatment the decrease in SID score in the acupuncture group was significantly greater than that in the sham acupuncture group (P<0.05). The increase in NDI score between the two groups did not differ (P>0.05), and only the improvement in NDI score in the acupuncture group was clinically significant. (ii) The neuroimaging data indicated that after treatment the acupuncture group showed extensive deactivation in cerebral activities compared with the sham acupuncture group. In the acupuncture group, the deactivations of the brainstem, anterior cingulate cortex (ACC), insula, thalamus, and hypothalamus were nearly all related to the decrease in SID score and the increase in NDI score (P<0.05, corrected). In the sham acupuncture group, the deactivations of the brainstem and thalamus tended to be associated with the increase in NDI score (P<0.1, corrected).

CONCLUSIONS:

Acupuncture and sham acupuncture have relatively different clinical efficacy and brain responses. Acupuncture treatment more significantly improves the symptoms and quality of life of FD patients. The more remarkable modulation on the homeostatic afferent network, including the insula, ACC, and hypothalamus, might be the specific mechanism of acupuncture.

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